Wat stuur je naar de uitgeverij?

boek sturen uitgeverij

Bij onze training Schrijf je beste businessboek houden we elke maand een online spreekuur. Deelnemers kunnen daar hun prangende vragen stellen over schrijven en uitgeven. Deze sessies worden zeer gewaardeerd en wij vinden het erg leuk om te doen. Deze week hadden we er weer eentje. Een van de deelnemers zei achteraf: ‘Ik heb van tevoren nooit een vraag om te stellen, maar als ik de antwoorden hoor op de vragen van anderen, dan ben ik steeds heel blij met die nieuwe kennis.’

Een van de vragen van deze week: Ik wil binnenkort mijn werk aanbieden aan een uitgeverij, maar ik heb nog niet het hele manuscript. Is dat erg? Wat moet ik verder meesturen?

Bij een non-fictieboek is het helemaal niet erg als je maar een paar hoofdstukken meestuurt. Een redacteur krijgt ook met een deel van je werk een heel goed beeld van je schrijfkunsten. Stuur wel tenminste drie hoofdstukken, met daarbij de inhoudsopgave waarin staat wat er in alle (andere) hoofdstukken wordt behandeld. Voeg verder een samenvatting toe en maak duidelijk hoe jouw verhaal zich onderscheidt van andere boeken over dit onderwerp. Schrijf in de bijbehorende brief iets over jezelf, en waarom jij bij uitstek degene bent die dit boek moet schrijven. 

Wat ook belangrijk is: stuur alles in één document. Niets onoverzichtelijker dan een mail met zes verschillende attachments. Een redacteur heeft het over het algemeen enorm druk en als alles in één document staat, dan maak je het hem of haar een stuk makkelijker.  

En misschien is het een open deur, maar zorg dat alle schrijf- en spelfouten eruit gehaald zijn. Laat alles dus goed door iemand anders meelezen. 

Zet ’m op! 


En heb je ons gratis e-book al? Vijf vette valkuilen bij het schrijven van je businessboek

Ook ons boekplanning-invulschema is al door velen opgevraagd: een excel-sheet met een opzet voor een realistische planning waarmee je na een slappe schrijfzomer weer vol aan de bak kan. Hebben? Laat hier een bericht achter en we sturen hem je met plezier toe!   

Misschien vind je dit ook leuk?

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan