Online schrijftraining voor ondernemers

Hoe begin je met je boek?

d's en t's

Je weet waarover je wil schrijven en je hebt tijd. Maar hoe zet je de eerste stap? Hoe begin je met je boek? Tien tips om goed op gang te komen!

  • Pieker niet te veel en begin gewoon met de eerste zin. Het hoeft niet meteen perfect te zijn. Sterker nog, waarschijnlijk gooi je het eerste stuk later weer weg. Dat geeft niets, het gaat erom dat je een begin hebt van waaruit je verder kunt.
  • Maak een hoofdstukindeling. Die kun je later altijd weer aanpassen, maar je verplicht jezelf om na te denken over de structuur.
  • Begin met het deel dat je helder voor ogen staat. Het voordeel is dat je meters maakt en zo creëer je meer plezier in het schrijven.
  • Voor wie schrijf je een boek? Bedenk wie je ideale lezer is en houd die persoon van tijd tot tijd in gedachten.
  • Creëer schrijfdiscipline en zorg voor vaste schrijfuren. Zet die uren in je agenda en houd je er ook aan. Liever twee keer per week 2 à 3 uur, dan iedere dag een uurtje. Want het duurt altijd even voordat je echt aan het werk gaat.
  • Dwing die schrijfuren af bij je naaste omgeving. Betrek ze erbij zodat ze begrip hebben voor je ambities.
  • Lees altijd eerst door wat je de vorige keer hebt geschreven, en redigeer of herschrijf dat stuk. Zo zit je meteen weer ‘in’ je boek en van daaruit kun je verder.
  • Geef jezelf na elke schrijfsessie een doel voor de volgende keer, en visualiseer hoe je dat doel gaat realiseren. Je zult zien dat het dan veel makkelijker is om schrijfdiscipline op te brengen.
  • Wees realistisch. Het lukt je waarschijnlijk niet om binnen een korte tijd veel te schrijven. Wij hebben nog nooit een schrijver gesproken die zei: ‘goh, het viel me reuze mee.’ Sterker nog, het duurt waarschijnlijk langer dan je denkt, en dat is niet erg.
  • Lees, lees, lees. Kijk naar hoe je favoriete schrijver het doet. Laat je er ook niet door afschrikken, want ook deze schrijver heeft een eerste versie gehad die waarschijnlijk een stuk minder goed was.

In ons e-book Vijf vette valkuilen bij het schrijven van je businessboek staan nog meer tips om om te gaan met dit soort – hele normale – valkuilen.

Wil jij ook gericht met je boek aan de slag? Voor ondernemers die hun verhaal overtuigend op papier willen krijgen, hebben we een online schrijftraining ontwikkeld. En een superhandige toolkit. Veel plezier!

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan