Online schrijftraining voor ondernemers

Anderen helpen met je boek

big magic Gilbert anderen helpen met boek

‘Als iemand tegen mij zegt dat-ie een boek wil schrijven om andere mensen te helpen, denk ik: o, doe het niet.’ 

Ik ben Big Magic aan het luisteren van Elizabeth Gilbert die de bestseller Eat, Pray, Love schreef. Het stuk dat ik gister hoorde, ging over drijfveren. 

‘Ik wil helemaal niet geholpen worden. Het is heel aardig van je dat je mensen wilt helpen, maar maak er alsjeblieft niet je enige creatieve drijfveer van, want dan voelen we het gewicht van je zware bedoelingen en dat legt druk op onze ziel.’

Gilbert zegt: schrijf liever een boek omdat je het zelf leuk vindt. Of omdat je jezelf wil redden – niet je lezer. Zelf schreef ze jaren geleden een boek om zichzelf te redden. Een reisverslag om haar eigen verwarring te begrijpen, iets van zichzelf te snappen.

Uiteindelijk bleek ze met dat boek – Eat, Pray, Love – een wereldwijde bestseller te hebben geschreven. Ik herinner me de gekte vanuit de Amerikaanse boekhandel waar ik werkte van 2007 tot 2010. Het boek hielp hele volksstammen om over hun angsten, twijfels of verlies heen te komen. Het werd verfilmd en tien jaar later verscheen er zelfs een boek Eat, Pray, Love made me do it. Life Journeys Inspired by the Bestselling Memoir

‘Als ik Eten, bidden, beminnen louter en alleen was gaan schrijven om anderen te helpen, had ik waarschijnlijk een totaal ander boek gemaakt.’

Ze had het voor zichzelf geschreven, en misschien kwam het daardoor op veel lezers wel oprecht over waardoor ze er uiteindelijk zelf ook iets aan hadden. 

Voor je eigen lol

Over Big Magic zegt ze ook zoiets. Het is duidelijk een zelfhulpboek. ‘Maar met alle respect en genegenheid: ik heb dit boek niet voor jou geschreven, ik heb het voor mezelf geschreven. Ik heb dit boek voor mijn eigen lol geschreven, omdat ik het echt heel leuk vind om over het onderwerp creativiteit na te denken.’

Als een lezer er ook iets aan heeft, is dat hartstikke mooi, maar als puntje bij paaltje komt, doet ze wat ze doet omdat ze dat leuk vindt. 

Ik vond dit verfrissend om te horen, omdat ik zelf ook nog weleens hamer op: en wat heeft de lezer hieraannnn? Maar net zo belangrijk vind ik een plezierig schrijfproces. Dat je volgt wat je fascineert, los van wat je lezer daarvan vindt. En kijk eens waar je dan uitkomt. 

‘Dus,’ zegt Gilbert, ‘doe gewoon datgene waardoor jij tot bloei komt.’  

Zet ‘m op! En heb je ons gratis ebook Vijf vette valkuilen bij het schrijven van je businessboek al?

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan