Online schrijftraining voor ondernemers

Deze vraag stel ik het meest

boek schrijven inhoud structuur

Schrijvers die ik begeleid worden er gek van. De vraag die ik het meeste stel in de zijlijn van manuscripten: 

‘Hoe verhoudt dit zich tot dat?’

Als we net een (hoofd)stuk hebben gehad over x, en we daarna over y beginnen, dan moet je weten hoe x en y zich tot elkaar verhouden. Is het oorzaak en gevolg, doel en middel, is het één een voorwaarde voor het ander, is het uitzondering en regel?

Irritante vragen
Noem me een structuurfreak, en je hoeft die verbanden ook echt niet heel nadrukkelijk te benoemen, maar als je ze niet helder hebt, dan kan je ze niet helder overbrengen op je lezer. 

En dat is meteen het frustrerende van een boek schrijven: je had je verhaal toch goed staan? En nu ineens gaat er iemand aan rammelen en irritante vragen stellen. 

Dat moet je kunnen verdragen. De onzekerheid die toeslaat – staat mijn hele verhaal ineens op losse schroeven? waarom dacht ik dat ik dit kon? – moet je kunnen accepteren als onderdeel van het hele gebeuren. En dan rustig dat stuk opnieuw overdenken en formuleren hoe jij het ziet. Want dat weet je echt wel.

Ik vind het altijd prachtig om te zien hoe goed sommigen daartoe in staat zijn. Als het jou lukt om die irritante vragen niet te zien als kritiek maar als constructieve feedback richting ons gezamenlijke doel (een goed boek), dan kom je echt glorieuzer uit de strijd. 

Dat is denk ik ook een van de redenen waarom mensen het schrijven van een boek verrijkend vinden. Als je jezelf en je verhaal serieus neemt, en bereid bent om lastige stukken te onderzoeken en soms te herzien, dan geeft dat per definitie een verdieping van je expertise. 

Dus. Lieve schrijvers, houd vol. Het hoort erbij. En je kan wel denken: ik doe die moeite niet, maar dan krijg je ook de beloning niet, schreef ik eerder.   


Een steuntje in je schrijfrug
En gun jezelf ook gewoon een fijn schrijfproces! Kan je een steuntje in de rug gebruiken? Je bent van harte welkom op ons online schrijfuurtje, elke woensdagochtend 9u via Zoom. Daar vind je lotgenoten die net als jij af en toe worstelen met hun verhaal, maar die gewoon gaan zitten en schrijven. Ieder voor zich en toch samen. Ik geniet zelf ook heel erg van dat uurtje. 🙂

Aanrader, als je maar niet toekomt aan dat schrijven waar je zoveel zin in hebt, maar waar je ook zo erg tegenaan zit te hikken. – Dagmar

Het is een leuke club, de early adopters, kom erbij! Aanmelden kan hier: https://kickstartjeboek.nl/samenschrijfuurtje/


Handvatten nodig? In onze toolkit vind je niet alleen een uitgebreid format voor je inleiding, maar ook voor je flaptekst. Superbelangrijke teksten! Plus een jaarplanning van idee tot boek en een vragenlijst om je boekconcept scherp te krijgen. Bespaar jezelf een hoop tijd en frrrrustratie, nu voor €39. Lees meer over de toolkit.

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan