Online schrijftraining voor ondernemers

Over d’s en t’s

d's en t's

‘Wacht tot deze deur dicht is voordat u de buitendeur opend’ stond op het bordje van het Ethiopische restaurant waar ik pas met een bevriende schrijver was. Degene die het schreef, is eindeloos veel beter in Nederlands dan ik in … ik weet niet eens welke taal de grootste is in Ethiopië. Maar het bordje deed me denken aan de oprukkende d.

Wat is dat toch? Overal staan tegenwoordig d’s waar het t’s moeten zijn. Klopt het dat het vroeger andersom was, dat de t juist welig tierde? Ben ik een van de laatsten die zich hierover opwint? 🙂 

Kijk, bij ‘gebeurd’ of ‘bepaald’ kan ik me er nog wel iets bij voorstellen. Die woorden bestaan gewoon met een d en een t. Maar de d rukt op! Ook op plekken waar hij nooit heeft gestaan! 

Zelf ben ik niet bepaald een corrector. De teksten die ik aflever, zijn nooit foutloos. Woorden die aan elkaar moeten of juist niet… als ik iets zeker wil weten, check ik woordenlijst.org of ik app de overbuurvrouw of mijn zus die preciezer zijn dan ik en de recente taalregels kennen. 

Maar die d’s en t’s, die doen gewoon een beetje pijn aan mijn ogen. Dat is natuurlijk totaal niet zen en bovendien:

1. zegt het helemaal NIKS over hoe goed zo iemand is in zijn vak. 
2. heeft iemand het misschien wel nooit fatsoenlijk aangeleerd gekregen.
3. heeft niet iedereen taalvoelsprieten, zoals ik zelf ook heel veel dingen niet kan. (Zoals met maar een klein stuk injera die hele schaal eten naar binnen krijgen. Die Ethiopiër vond daar vast ook van alles van.)    

Maar hoe het ook zij: als je wil dat je verhaal op waarde wordt geschat, is het slim om zorg te besteden aan spelling. (Kijk hier maar voor de d’s en t’s.) Beheers je dat zelf niet zo goed? Geen probleem, er zijn genoeg geweldige correctoren op aard. Mail me maar als je er eentje zoekt.  

Het gaat over aandacht. Als je aandacht wil van je lezer, besteed dan aandacht aan je tekst. Neem het serieus. Dan help je bovendien mee om al je lezers de juiste spelling te leren. Want als zij overal d’s zien waar het t’s moeten zijn, dan gaan ze dat normaal vinden en overnemen. 

Voor zover mijn preek. Succes ermee!

Misschien heb je hier wel wat aan: ons gratis ebook Vijf vette valkuilen bij het schrijven van je businessboek.

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan