Online schrijftraining voor ondernemers

Eerste indruk

boekvoorstel indienen uitgever

‘Nee.’ Haar blik schiet van mijn collectebus naar mij en ze schudt haar hoofd. ‘Nee!’ In de deuropening staat een jonge vrouw, baby op haar arm, gillende peuter in de woonkamer. ‘We zijn hier net komen wonen en hebben nog niet zo’n sticker.’ 

Oké. I hear you. In onze wijk krijg je bijna elke dag iemand aan de deur.  

Hoe anders is dit op nummer 3. ‘Ah, daar ben je weer!’ Ze pakt haar telefoon uit haar achterzak, zet haar leesbril op en opent haar bank-app. In dit huis heb ik vaak mensen horen lachen. 

Al jaren collecteer ik in maart voor Amnesty International. Als collectant krijg je in een paar tellen een indruk van de bewoners bij wie je aanbelt. Uit dat moment bij de deur kun je een hoop aflezen. 

Andersom is dat natuurlijk net zo. Daarom neem ik altijd een kind mee. Daarom krijg je van Amnesty ook tips om een goede indruk te maken. Noem je naam, kijk de bewoner aan, houd een beetje afstand, wees vriendelijk en zeg altijd bedankt, of er wordt gedoneerd of niet. Of ze je wegjagen of niet. KSSST.

Voor je boek geldt het ook. In één oogopslag ziet je lezer het liggen in de winkel of online. En in een eerder stadium gaat dit net zo: als je het opstuurt naar een uitgever of een literair agent – als je die route kiest – wil je dat het er aantrekkelijk uitziet. 

Dat betekent niet: een compleet en vormgegeven manuscript in pdf. De meeste uitgevers die ik ken rillen van eigenzinnige opmaak, en ook hebben ze liever minder tekst dan meer. Ze zijn gewend om door teksten heen te kijken en in te schatten wat het kan worden en of dat in hun stal past. 

Stella van S2uitgevers zei pas in ons vragenuur: doe mij maar een pitch op een A4’tje, dan weet ik genoeg. Veel andere uitgevers hebben graag een boekvoorstel en twee hoofdstukken. 

In zo’n proposal moeten natuurlijk wel de juiste dingen staan. Elke uitgever of agent heeft daarvoor zijn eigen voorwaarden. Check altijd even de site om te kijken of ze specifieke dingen willen. Agentschap Sebes & Bisseling geeft hiervoor wat richtlijnen.

Wil je iets fatsoenlijks indienen, kijk dan hier waaraan je globaal moet denken. In onze training behandelen we dit uitgebreid; daar krijg je ook een vragenlijst die een mooie basis vormt voor zo’n boekvoorstel.

Het geeft geen garantie op succes – alsnog kunnen mensen roepen NEE GA WEG – maar je vergroot je kansen bij uitgever of agent aanzienlijk. 

Ook aan de slag met je boek? 
De Kickstart je boek Toolkit staat voor je klaar, met daarin onder andere die vragenlijst voor je boekvoorstel. Nu voor maar €39. Daarmee geef je je boek een flinke zet in de goede richting!

Afgelopen week is-ie al door velen aangeschaft. Maar het staat je natuurlijk vrij om die euro’s ergens anders in te steken. In de collectebus van Amnesty bijvoorbeeld. 🙂

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan