Online schrijftraining voor ondernemers

Ontrafel je writer’s block

vastlopen met schrijven

Je bent goed aan de slag gegaan met je structuur en je paragrafen, maar er komt geheid een punt waarop je vastloopt of een moment waarop je de moed verliest. Of allebei. Het grote, gevreesde writer’s block.

In de training hebben we hier een aparte module aan gewijd, omdat bijna iedereen hiermee te maken krijgt. Een rotfase. Misschien zit jij daar nu ook wel in. 

Probeer dan te ontrafelen waar het hem in zit dat het stokt. Het kan zijn dat je onzeker bent geworden. Wie zit er op mijn verhaal te wachten? Maar het kan ook zijn dat je wel vertrouwen hebt in je verhaal en in jezelf, maar dat je schrijfsessies gaandeweg steeds minder vruchtbaar worden. 

Dit obstakel zien we vaak: 
Er komt zo weinig uit mijn vingers!

In het begin hield je je goed aan je eigen afspraken. Maar dan komt de dag dat je hoofdstuk 3 af zou schrijven, en dat er aan het einde van je schrijfdag niks nieuws op papier staat. Of alleen maar twee kromme alinea’s. Superfrustrerend, had je net zo goed overdag naar de film kunnen gaan. 

Komt dit je bekend voor? Dan kan het zijn dat je creatief vastzit. Weet dat dit heel normaal is en dat je wel degelijk iets kan doen om jezelf weer frisser te laten denken en de boel weer te laten stromen.

Tips om je creativiteit en inspiratie terug te vinden

* FRISSE NEUS Beweeg, ga een eindje lopen. Waai frisse wind. Een boek componeren gebeurt niet alleen op papier maar vooral in je hoofd. Dat moet af en toe gewoon uitwaaien om op ideeën te komen, verbanden te zien, voorbeelden te bedenken.

In een interview in de Volkskrant vertelde Joke van Leeuwen: ‘Ik begin vroeg. In de zomer word ik rond zes uur wakker, in de winter om zeven uur. Dan groet ik eerst even rustig de dag en de koepel, de vergulde engel en de kont van de Sint Janskerk waarop ik uitkijk. Daarna ontbijt ik en dan klap ik mijn laptop open. Als het goed gaat, schrijf ik zo tot een stuk in de middag door. Als het moeizaam gaat, moet ik even een wandelingetje gaan maken of boodschappen doen. Dan begint het meestal vanzelf weer te stromen.’

* DOE IETS LEUKS In plaats van lopen, kun je natuurlijk ook yoga doen of een potje tafeltennis of in de tuin werken of een taart bakken. Even totaal iets anders , vaak helpt dat. Doe iets waar je plezier in hebt. Ik heb zelf een trampoline in de tuin en ik heb dit altijd al heerlijk gevonden. Van mijn zesde tot mijn twaalfde heb ik op trampoline springen gezeten en al die salto’s doe ik nu niet meer, maar elke keer als ik spring, word ik er blij van. Het is ook echt heerlijk om dingen te doen gewoon om ze te doen en niet om een resultaat te hoeven halen. 

* GEEF JEZELF DE RUIMTE Ga niet krampachtig achter je bureau zitten als dat niet werkt. Leer jezelf beter kennen en volg wat vaker je natuurlijke behoeften. De calvinist in jou stribbelt misschien tegen, maar waarschijnlijk brengt tien minuten mediteren je veel meer dan een uur woest naar je cursor zitten staren. Overdag naar de film :), een warm bad, klassieke muziek luisteren of een goed boek kunnen ook wonderen doen. Ontspan. Ze zeggen altijd: inspiratie kun je niet afdwingen maar je kunt jezelf wel de ruimte geven om inspiratie toe te laten. Ga maar op zoek naar jouw muze! 

* SCHRIJF IETS MAKKELIJKS Schrijf niet wat er qua volgorde Nu Geschreven Moet Worden, maar schrijf een stuk dat er makkelijker uitkomt. Waar je gewoon zin in hebt. Waar dat later komt te staan, doet er niet zoveel toe. Het gaat er nu vooral om dat de boel weer op gang komt, je het plezier terugvindt en alles weer gaat stromen.

* LEESTIP: het boek Dagelijkse rituelenHoe bekende kunstenaars, schrijvers, filmmakers en andere creatieven werken.

Tot slot: een boek schrijven is nogal een project. Het is meer regel dan uitzondering als dat niet vanzelf gaat. Zelfs de groten der aarde hebben hier last van. In een interview met Tommy Wieringa zei Barack Obama: 

‘I don’t enjoy the writing process. I enjoy having written. I feel very good once I’m done. In the middle of it, it’s often torture.’ 


Deze woorden leende hij van de dichter Elizabeth Alexander. Het interview is hier terug te kijken, rond 7:00 minuten gaat het over schrijven. Daar zegt-ie bijvoorbeeld ook dat hij soms een hele dag doet over één alinea. Dus. Je bent niet de enige. Hou vol!


Zet ‘m op! En heb je ons gratis ebook Vijf vette valkuilen bij het schrijven van je businessboek al?

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan