Online schrijftraining voor ondernemers

Lang leve de zelfspot

‘Regelmatig wordt “de best getrainde militair van de Nederlandse Special Forces”, ridder in de Orde van Oranje Nassau met zwaarden, voormalig leidinggevende bij de crème de la crème van de Nederlandse krijgsmacht, volledig genegeerd door zijn eigen gattelappies.’ 

Sander Aarts in een blog over zijn bloedjes van pubers. Hij is goed in zelfspot. Ik houd ervan. Hij is een mens en laat dat zien. 

Tip: neem jezelf niet zo serieus
Als jij je alleen maar gelikt presenteert in je businessboek of op je site, dan lijkt dat misschien professioneel. Je bedrijf gaat perfect, jij bent perfect. Maar die schone schijn is niet alleen doodvermoeiend voor jezelf (‘It’s Bouquet, dear!’) maar ook zo oninteressant voor anderen.

Prima dat je expert bent, maar een beetje menselijk is wel zo sympathiek. En als je goed bent, blijkt dat wel uit je werk. Jouw lezers hebben graag te maken met een mens. Die domme dingen doet en bijvoorbeeld helemaal niet zo hip is als hij lijkt. Dat is ontwapenend. Zo ontwapenend als gesmeerde boterhammen mee naar je werk. Of het Stramme Kuiten Toernooi in Soest. 

Het gapende gat tussen ideaal en werkelijkheid is boeiend. Niet voor niets draaien goede boeken om een conflict. Zijn er personages met slechte eigenschappen, achilleshielen. Wordt er gestreefd en gestruikeld.

Dus wees echt, er is al zoveel neps. Breng eens wat zelfspot in je teksten en video’s. Wees eerlijk over je tekortkomingen en lach erom. Dan haal je voor jezelf de druk eraf en valt er voor anderen ook nog wat te lachen. 

Ik ga ook mijn best doen – om niet zo hard mijn best te doen. En gewoon toe te geven dat ik minder belezen ben dan men misschien denkt. En dat ik een vijf had voor mijn mondeling Nederlands. En twee keer ben ontslagen. En dat ik graag iemand zou zijn die heel accepterend door de regen fietst, en niet vloekend.  

Dat het opzetten van deze schrijftraining ook niet zonder slag of stoot ging, zie je hier. Oude beelden, in de aanloop naar het opnemen van de eerste module. Starring: man en dochter.

Als je dit zo ziet, is het een wonder dat het allemaal is gelukt. 

En jij, valt er bij/om jou nog wat te lachen?


Ook bezig met je boek? Hoe gaat het? Misschien heb je hier wat aan: hoe niet in de vijf vette schrijfvalkuilen te lazeren.

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan