Online schrijftraining voor ondernemers

‘Gewoon eerst de heleboel overtiefen’

boek schrijven schrijftip

‘Je moet gewoon eerst de heleboel overtiefen.’

Ik was met mijn broertje uit eten en we hadden het over de online schrijftraining van Kickstart je boek die ik aan het overhevelen ben naar een andere omgeving. En dat daar meer bij komt kijken dan ik dacht. 

Ik had er eigenlijk heel veel zin in, het zou allemaal mooier en gebruiksvriendelijker worden, en ik was blij aan de slag gegaan. Maar voordat ik goed en wel begonnen was, strandde ik al door allerlei geneuzel:

  • in de introvideo hebben we het over ‘de Facebookgroep’ maar daar zitten we straks niet meer 
  • dan eerst maar een nieuwe video maken? 
  • waar ga ik dat doen en wanneer? ik heb helemaal geen tijd
  • en ik ben daar ook niet zo handig in
  • ah, uploaden kan sowieso niet zonder vimeo-account
  • is dat echt nodig? even uitzoeken

Enzovoort en ik verloor de moed. Gelukkig zag ik die avond mijn broertje en die is lekker pragmatisch en van de grote lijnen. Dat moet ook wel als je vier jonge kinderen hebt, allebei een veelvragende baan en als je dan ook nog triatlons wil rennen. Ineens klonk het heel simpel, daar aan tafel. 

En dat is het eigenlijk ook. Eerst de boel overtiefen (met vimeo ja) en dan finetunen. Dan komt er nog steeds een hoop bij kijken, maar dan houd ik moed.

Dat geldt ook voor schrijven. Je moet niet meteen alles goed willen hebben en dan bezwijken onder de eerste tegenslagen. Probeer met afstand naar het geheel te kijken, naar je boekproject. Wat moet eerst, wat kan later? Bepaal wat de belangrijkste stappen zijn en wat de eerste daarvan is. En dan zet je die stap. En daarna de volgende.

Lukt het niet? Dan zit er niks anders op: dan zul je met mijn broertje moeten gaan eten. 🙂

En een fijne Boekenweek, ga je nog schrijvers zien? Zelf ga ik volgende week naar de Nacht van de Literatuur hier in Amersfoort.


Meer handvatten? In onze toolkit vind je niet alleen een uitgebreid format voor je inleiding, maar ook voor je flaptekst. Superbelangrijke teksten! Plus een jaarplanning van idee tot boek en een vragenlijst om je boekconcept scherp te krijgen. Bespaar jezelf een hoop tijd en frrrrustratie, nu voor €39. Lees meer over de toolkit.

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan