Online schrijftraining voor ondernemers

Van idee naar boek: hoe lang duurt dat?

boek schrijven hoe lang duurt dat

De meeste nieuwe schrijvers die wij spreken stellen deze vraag: hoe lang duurt het voordat ik mijn boek in handen heb? 

Natuurlijk is iedere schrijver anders – de een schrijft een boek in twee maanden en de ander doet er acht jaar over – en het hangt af van het soort boek en de omvang en je eigen agenda natuurlijk, maar als we een gemiddelde moeten noemen, dan is dat één à anderhalf jaar.

Wanneer we dat zeggen, roept vrijwel iedereen: dat kan ik sneller. Maar een boek schrijven is hard werken. Of beter: een GOED boek schrijven is hard werken. 

Want je hebt eerst tijd nodig om je degelijk voor te bereiden zodat je weet waar je naartoe gaat en waarom. En voor wie je schrijft. Daarna kost het tijd om tot een eerste versie te komen. Dat kost je al gauw een paar maanden, zeker als je er een baan en een gezin naast hebt.

Schrijven = herschrijven

Misschien krijg je tussentijds feedback en moet je bijvoorbeeld schuiven in de volgorde of stukken schrappen of juist aanvullen. En vervolgens is het slim om de versie die daaruit voortrolt te laten redigeren door een (eind)redacteur waarna je vaak nog eens door je teksten heen moet.

Op deze herschrijffase verkijken veel schrijvers zich. ‘Nog een keer erdoorheen?’ Ja, hou vol, want met dit werk maak je je boek echt veel sterker.  

En uiteindelijk wordt het toch vaak zo’n negen maanden schrijven. Daar bovenop komt nog de tijd voor eindredactie, vormgeving, correctie en productie, wat al met al ook een paar maanden kost.

Dus als je goed plant en hard werkt kan je in één jaar van een idee in je hoofd naar een boek in je hand. Als je je boek zelf uitgeeft, heb je de planning in de hand. Zit je bij een uitgeverij, dan ga je mee in hun planning en vaak duurt het dan langer.

En, valt het je tegen? Kost het meer tijd en moeite dan je dacht? Of wist je dit al en hik je er daarom tegenaan? 

Onze ervaring is: als je goed weet wat je wilt en bereid bent er tijd voor vrij te maken en wat hulp bij in te schakelen, dan gaat het je lukken!  

Ga jij het komende jaar je boek schrijven? Dan heb je hier vast wat aan: ons gratis e-book Vijf vette valkuilen bij het schrijven van je boek.

En voor wie nu echt gericht aan de slag wil is er de schrijftraining of de toolkit met superhandige materialen.

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan