Van idee naar boek: hoe lang duurt dat?

boek schrijven hoe lang duurt dat

De meeste nieuwe schrijvers die wij spreken stellen deze vraag: hoe lang duurt het voordat ik mijn boek in handen heb? 

Natuurlijk is iedere schrijver anders – de een schrijft een boek in 2 maanden en de ander doet er 8 jaar over – maar als we een gemiddelde moeten noemen, dan is dat zo’n 9 maanden. 

Wanneer we dat zeggen, roept vrijwel iedereen: dat kan ik sneller. Maar een boek schrijven is hard werken. Of beter: een GOED boek schrijven is hard werken. 

Want je hebt eerst tijd nodig om je degelijk voor te bereiden zodat je weet waar je naartoe gaat en waarom. En voor wie je schrijft. Daarna kost het tijd om tot een eerste versie te komen. Dat kost je al gauw een paar maanden, zeker als je er een baan en een gezin naast hebt.

Schrijven = herschrijven

Misschien krijg je tussentijds feedback en moet je bijvoorbeeld schuiven in de volgorde of stukken schrappen of juist aanvullen. En vervolgens is het slim om de versie die daaruit voortrolt te laten redigeren door een (eind)redacteur waarna je vaak nog eens door je teksten heen moet.

Op deze herschrijffase verkijken veel schrijvers zich. ‘Nog een keer erdoorheen?’ Ja, hou vol, want met dit werk maak je je boek echt veel sterker.  

En uiteindelijk worden het toch vaak 9 maanden. Daar bovenop komt nog de productietijd van ongeveer 3 maanden – waarover een andere keer meer.

Dus als je goed plant en hard werkt kan je in 1 jaar van een idee in je hoofd naar een boek in je hand. Valt het je tegen? Kost het meer tijd en moeite dan je dacht? Of wist je dit al en hik je er daarom tegenaan? 

Onze ervaring is: als je goed weet wat je wilt en bereid bent er tijd voor vrij te maken en wat hulp bij in te schakelen, dan gaat het je lukken!  

Ga jij je boek schrijven in 2021? Misschien heb je hier wel wat aan: ons gratis e-book Vijf vette valkuilen bij het schrijven van je boek.

Misschien vind je dit ook leuk?

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan