Online schrijftraining voor ondernemers

Houd moed en vaar op je intuïtie

boek schrijven houd vol

In plaats van te jubelen over je successen juist je flaters delen. Dat is de gedachte achter de FuckUp Nights, jaren geleden gestart door vijf vrienden in Mexico die het zat waren om alleen maar succesverhalen te horen. Iedereen maakt fouten, maar je hoort er zo weinig over. Terwijl je er zoveel van kunt leren en zo daverend om kunt lachen. 

De beweging ging (en gaat) als een dolle: in honderden steden over de hele wereld wordt het falen gevierd. De formule: tijdens een FuckUp Night vertellen een paar sprekers over hun professionele missers. Het publiek kan vragen stellen en persoonlijke blunders met elkaar delen. Een avond vol fiasco’s en bier.  

Een paar jaar geleden bezocht ik zelf een FuckUp Night in Amersfoort. Vier ondernemers vertelden over hun schitterende flaters, er waren mooie wankele liedjes en er was een Wall of Shame.
Daarop schreef ik een van mijn eigen flops: dat ik ooit een bestseller had afgewezen. De nachtmerrie van elke boekredacteur. Dat je Harry Potter op je bureau hebt en niet ziet dat dat monsterlijk groot gaat worden. Mijn bestseller was niet van het kaliber 100 miljoen. Maar wel zeg maar bijna 100 duizend.

Na de pauze vroeg de presentator of ik het verhaal wilde toelichten. Een jaar of zes geleden kreeg ik als redacteur het manuscript PAAZ van Myrthe van der Meer onder ogen. Ik las het en was geboeid, dat weet je snel genoeg. En toch sloeg de twijfel toe. Ik weet niet meer precies waarom: het onderwerp leek me zwaar, maar zwaar is geen reden voor afwijzing. Op de redactievergadering kon ik niet goed uitleggen wat me zo boeide. Misschien was ik zelf nog te licht om te durven vertrouwen op mijn eerste gevoel. Maar mijn collega’s vertrouwden wél op mij – of in elk geval op wat ik aarzelend naar buiten bracht. Dát ik het aarzelend naar buiten bracht. ‘Dan moeten we het niet doen.’

Niet veel later verscheen het boek en was het o-ver-al. In Your Failing Face: abri’s op treinstations waar ik langs liep op weg naar de uitgeverij, stapels in de boekhandels, interviews op radio en televisie, in kranten en tijdschriften. 

De les: vaar op je intuïtie. Als zelfstandige doe ik dat meer en meer en het is fantastisch.

Lieve schrijvers: houd moed, geef niet op na de eerste afwijzing. Misschien zit daar wel een piepjonge, onzekere redacteur jouw manuscript te beoordelen. Houd vol, echt talent komt bovendrijven.

En misschien heb je hier ook wel wat aan: ons gratis ebook Vijf vette valkuilen bij het schrijven van je businessboek.

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan