Online schrijftraining voor ondernemers

Vertrouw NIET op wilskracht

nooit meer diëten boek

Wil je je boek tot een succesvol einde brengen, dan zul je meters moeten maken. Gaan zitten en schrijven. Keer op keer. Wat daarbij kan helpen is een inzicht over wilskracht. 

Jet was als redacteur betrokken bij het boek Het jojo-effect van gedragspsycholoog Daan Remarque. (Titel paperback: Nooit meer diëten). Hij schrijft over de macht der gewoonte en spitst dit toe op eet- en beweeggewoontes. Hij legt bijvoorbeeld uit waarom diëten niet werken omdat ze ingaan tegen te veel gewoontes tegelijk. En hij laat zien dat het volhouden geen kwestie is van wilskracht. Want die wilskracht is superonbetrouwbaar, die is heel snel uitgeput. 

Het geheim van mensen die iets vol weten te houden, hij noemt ze high self controls, is dat ze juist NIET vertrouwen op wilskracht. Als zij bijvoorbeeld vaker willen sporten, dan sluiten ze zich aan bij een hardloopclub. Zo zijn ze dus niet afhankelijk van wilskracht. Want die wilskracht kan wel even pieken – ik moet nu echt gaan sporten, ik ga vandaag hardlopen –  maar die zakt heel snel in, als het zeikt van de regen of als je veel te veel werk hebt.  

Mensen die vertrouwen op wilskracht – low self controls – gaan vroeg of laat de mist in. En die voelen zich daar ook nog eens slecht over: zie je wel, ik heb geen ruggengraat, het zit niet goed met mijn mindset. Maar de gedragspsycholoog zegt: nee, het ligt niet aan jou, maar aan de macht der gewoonte. 

En die kan je in je voordeel inzetten door gunstige gewoontes te ontwikkelen, routines, waar je niet meer over na hoeft te denken. Je gaat gewoon naar dat hardloopclubje. Want je gaat gewoon.

Dat kan je ook doen bij schrijven. We hebben het eerder gezegd, maar nu weten we waarom: richt je omgeving zo in dat je het niet hoeft te hebben van je wilskracht. Voor de een betekent dat: geen afleiding in de buurt, voor de ander betekent dat: je familie vertellen dat je met je boek bezig bent. Voor weer een ander betekent dat: schrijven met een schrijfmaatje.  

Dus. Voor de komende tijd: maak het jezelf niet te moeilijk. Een boek schrijven is een groot project dus zorg dat je jezelf daarbij niet ook nog eens in de weg zit.  

Wij zien om ons heen dat schrijvers die stug stappen blijven zetten, hun planning in het oog houden en hier en daar hulp inschakelen, er echt komen. Die staan op een gegeven moment met hun boek in handen. Dat gaat jou ook lukken. 

Wat daarbij helpt? Samen schrijven. Schuif aan bij ons samenschrijfuurtje op woensdagochtend!

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan