Online schrijftraining voor ondernemers

Ik ben zo snel afgeleid!

focus schrijven boek

Ik ben aan het schrijven maar ik ben zo snel afgeleid! 

De afgelopen weken hoorde ik het een aantal keer voorbijkomen. Zelf herken ik het ook. Ik ben een boek aan het ghostwriten. Dat vraagt grote focus en soms is die ver te zoeken. Op sommige dagen duurt het ook gewoon lang voordat ik überhaupt aan de slag ben.

Tips! 

Reserveer schrijftijd en neem. het. ruim. 
Ik breng vrijdagochtend altijd onze jongste naar school, loop dan door naar de markt en ben kwart over negen thuis. Om half tien kan ik dan dus gaan schrijven, had ik bedacht. Maar dat blijkt mij helemaal niet te lukken, en dan begint de dag al vol frustratie. 
Tegenwoordig drink ik als ik thuiskom even koffie, start ik rustig op met wat gerommel en als ik dan om 10u aan de slag ga, dan zit ik er ook meteen goed in. Van 10 tot 12.30 is mijn ochtendblok en het middagblok is van 13.30-16u. Eromheen is dan genoeg tijd voor lunch, ommetje, mail of telefoontje. 

25 minuten op, 5 minuten af
Om de tijd zo goed mogelijk te gebruiken, werk ik in blokken van 25 minuten. Ik las ooit over deze Pomodoro-techniek, probeerde het uit en was er blij mee. Er zijn allerlei apps voor en theorieën over, maar ik zet gewoon de timer op mijn telefoon en leg hem buiten handbereik. Alle meldingen staan sowieso uit zodat ik tussendoor niet word afgeleid. 
Voor mij werkt dit goed: zodra je die timer aanzet, denk je: hup, aan de slag, ik heb 25 minuten! (En niet: even koffie halen / mail checken / oppas regelen). Als ik tussendoor toch even het nieuws of de sociale kanalen wil checken, dan is die timer een goede reminder. Eerst dit, het andere straks. 
Bovendien voorkomt het dat je verzandt op de vierkante centimeter, wat mij nogal eens gebeurt. Doordat je er steeds even uit bent, heb je even afstand en ga je er weer met frisse (uitgezoomde) blik tegenaan. 

Zo’n dag heeft dan 5 schrijfuren en als ik daarin efficiënt werk, kan ik heel wat meters maken. Meer dan ik had bereikt door er 8 uur aan te werken terwijl ik eigenlijk niet op gang kom en continu afgeleid ben. Op deze manier werk ik ook met meer plezier, hartstikke belangrijk! 

Ik zeg trouwens niet dat je altijd productief moet zijn, integendeel. Tussendoor rust nemen is heel gezond en daarna is het veel makkelijker om je weer met aandacht op je tekst te storten. En misschien vraagt jouw boek nu wel juist creativiteit. Dat dat een ander soort aandacht is, lees je hier

Hoe gaat het bij jou? Ik ben benieuwd naar jouw frrrrrustaties bij het schrijven (ik hoor ze graag: jet@kickstartjeboek.nl) en welke oplossingen jij hebt gevonden. 

Zet ‘m op! En heb je ons gratis ebook Vijf vette valkuilen bij het schrijven van je businessboek al?

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan