Online schrijftraining voor ondernemers

Het boekenvak #2: productiecoördinator

productie boek

Wie is wie in het boekenvak? Vandaag De Productiecoördinator. Aan het woord is Sasja Knöps van WPG Kindermedia. Daaronder vallen uitgeverijen als Leopold, Ploegsma en Condor – en ook educatieve zoals Zwijsen – en merken als Dolfje Weerwolfje, Mees Kees, De Gorgels en Kikker.

‘Als productiecoördinator ben je verantwoordelijk voor het proces van schone kopij tot gedrukt boek. Je houdt de planning van het te realiseren boek nauwgezet in de gaten, bewaakt de kosten en verliest de kwaliteit van het boek niet uit het oog. Je denkt met de uitgever en redactie mee over de uitvoering van een nieuwe titel.
Wat is de doelgroep, moet er veel ‘rust’ op de pagina of mag het juist vrolijk en frivool? Wordt het een gebonden boek of een paperback? Wat is het juiste formaat? En komen er extra’s bij als leeslintje, kapitaalbandje, folie? Als de knopen daarover zijn doorgehakt gaan we calculeren om te zien of alle wensen ook haalbaar zijn bij de gewenste verkoopprijs.
De combinatie formaat en omvang geeft je boek een bepaalde uitstraling: een groot formaat met veel pagina’s is een lekker kloek boek, maar datzelfde formaat met veel minder pagina’s kan soms ineens juist weer te groot aanvoelen.
Vaak geldt bij de uitvoering ook: ‘less is more’. Dus alle toeters en bellen als folie, spot uv-lak zijn superleuk, maar voegt het ook daadwerkelijk iets toe aan het ontwerp? Of is het ontwerp eigenlijk ook al vanuit zichzelf heel krachtig?’

Dank je wel, Sasja!

Dit is #2 in de serie over boekenvakkers: van uitgever tot boekverkoper, van productiebegeleider tot marketingmanager, van (bureau)redacteur tot literair agent, van rechtenmanager tot vertaler. 

Lees hier #1: de vertegenwoordiger die de boeken aan de boekhandel verkoopt.

Veel plezier met schrijven! En heb je ons gratis ebook Vijf vette valkuilen bij het schrijven van je businessboek al?

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan