Online schrijftraining voor ondernemers

Bronnen noteren in je boek

schrijftip bronnen

Als je een boek schrijft, dan ontkom je er bijna niet aan om gebruik te maken van boeken van andere schrijvers. Om geïnspireerd te raken, om een een theorie uit te halen, et cetera. Om niet van plagiaat beschuldigd te worden, doe je er verstandig aan om die boeken te vermelden in een bibliografie of literatuuropgave achterin je boek. Noem daar alle titels die je hebt gebruikt. Hoe doe je dat?

Dit is de gebruikelijke vorm en de volgorde waarin je de boeken vermeldt, in dit geval Fokking druk van Thijs Launspach:

Launspach, T., Fokking druk, Amsterdam, 2018

Is er een coauteur – laten we hem Pietje Puk noemen – dan gaat het als volgt:

Launspach, T. en P. Puk, Fokking druk, Amsterdam, 2018

De bibliografie is ingedeeld op alfabetische volgorde, op achternaam. Je begint dus met de achternaam, dan de voorletter(s), vervolgens de titel van het boek (cursief), de vestigingsplaats van de uitgeverij, en het jaartal waarin dat boek is gepubliceerd. Als het om een herdruk gaat, dan neem je het jaartal waarin het boek voor het eerst is gepubliceerd.

Bij een artikel uit een tijdschrift gaat het als volgt:

Naam, voorletter(s), ‘Titel van artikel’, Naam tijdschrift, jaartal

Heb je gebruik gemaakt van websites, noem die dan ook. Bij een keer googelen is dit natuurlijk niet nodig, maar wel als je letterlijk citeert van een website, of als je daar echt heel veel vandaan hebt gehaald. Je weet zelf waarschijnlijk wel of dat zo is of niet.

Bronnen noteren kun je ook anders aanpakken, bijvoorbeeld zoals Rick Pastoor doet in zijn boek Grip. Hij noteert zijn bronnen per hoofdstuk en vermeldt erbij wat die bron hem bracht. Dat ziet er zo uit:

Hoofdstuk 1

Van de Manager Tools-podcast (https://manager-tools.com) leerde ik veel over timemanagement en agendagebruik. 

***

Stephen Covey schrijft in The Seven Habits of Highly Effective People over de Eisenhower-matrix en omgaan met prioriteiten. Van zijn inzichten heb ik in mijn boek dankbaar gebruik gemaakt. 

***

Het boek How to Live on 24 Hours a Day van Arnold Bennett inspireerde me voor het fragment ‘Gebruik je agenda als trainingsschema’.

Een mix van deze twee manieren kan ook: de traditionele vorm en volgorde maar dan per hoofdstuk geclusterd. Dat kan handig zijn voor de lezer die meer wil lezen over een specifiek onderwerp / hoofdstuk.

Welke manier je ook kiest, zorg dat je consequent bent. Succes!


Wil je ook je kennis delen in een boek? Heb je ons gratis e-book al? Vijf vette valkuilen bij het schrijven van je businessboek geeft je een zet in de goede richting!

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan!