Online schrijftraining voor ondernemers

De schrijfstoel van Ilse

schrijfstoel

In haar kersverse podcast Zo schrijf je een thriller vertelt Ilse Ruijters over het schrijven van haar nieuwe boek. Het is een soort audiodagboek over schrijven en alles wat erbij hoort. 

Ilse heeft vier prijswinnende thrillers geschreven en een non-fictieboek (Vruchtbaarwaar ik als redacteur bij betrokken was) dus ze is behoorlijk ervaren.

In deze podcast neemt ze je mee: van haar eerste idee – en hoe ze als een soort satelliet met open handen op haar bed ligt om ideeën te ontvangen 🙂 – naar haar gesprek bij haar uitgever Ambo Anthos, naar haar maagdelijke Word-document.

Maar ook praat ze uitgebreid over hele praktische dingen: over lettertype en regelafstand, hoe ze haar plot uitwerkt op de achterkant van een rol inpakpapier en hoe ze zweert bij haar zachtroze IKEA-stoel – de Vedbo met hoge rugleuning (ik heb hem even opgezocht :). 

‘Hij doet een beetje pijn aan je ogen, maar jongens, wat een fijne stoel is dat.’ Na haar scheiding woont ze kleiner, ‘op een flatje in Almere Stad’, en haar bureau staat nog bij haar ex. Maar daar in die stoel op haar slaapkamer (of op de bank met kruik en kussen) heeft ze het knusse, gekoesterde gevoel dat ze nodig heeft om creatief te kunnen zijn. 

Want als je schrijft en schept, ‘dan geef je iets van jezelf. Daar moet je lef voor hebben, dat is soms verdomd eng en moeilijk.’ Haar thrillerdebuut schreef ze grotendeels in bed, maar dat trekt haar 44-jarige lijf niet meer. Maar een bureaustoel voelt ook niet goed. ‘Bij de therapeut of bij een vriendin zit je toch ook niet op een bureaustoel.’ 
Om iets echts en nieuws te maken, om een wereld te kunnen scheppen die er nog niet is, is dat comfort voor haar belangrijk. ‘Ik ben met terugwerkende kracht dus heel blij dat ik geen bureau heb.’ 

En toen ze dit zei over comfort, bedacht ik me dat je-behaaglijk-voelen ook belangrijk is voor degene die feedback geeft op zo’n boek in wording. Zelf krijg ik snel koude handen en voeten, en als ik het koud heb, dan ben ik ongetwijfeld kritischer. Wat harder. Ik ga er eens op letten. En warme sokken aantrekken en nog vaker ommetjes lopen. 

En jij, wat werkt voor jou? Op welke plek schrijf jij het liefst?

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan