Bij onze training Schrijf je beste businessboek houden we elke maand een online spreekuur. Deelnemers kunnen daar hun prangende vragen stellen over schrijven en uitgeven. Deze sessies worden zeer gewaardeerd en wij vinden het erg leuk om te doen. Deze week hadden we er weer eentje. Een van de deelnemers zei achteraf: ‘Ik had zelf geen concrete vraag, maar als ik de antwoorden hoor op de vragen van anderen, dan ben ik steeds heel blij met die nieuwe kennis.’
Een van de vragen van deze week: Ik wil binnenkort mijn werk aanbieden aan een uitgeverij, maar ik heb nog niet het hele manuscript. Is dat erg? Wat moet ik verder meesturen?
Bij een non-fictieboek is het helemaal niet erg als je maar een paar hoofdstukken meestuurt. Een redacteur of literair agent krijgt ook met een deel van je werk een heel goed beeld van je schrijfkunsten.
Zorg wel dat je aandacht besteedt aan zo’n boekvoorstel (ook wel pitch of synopsis of proposal genoemd). Een uitgever of agent wil snel kunnen scannen:
- Is dit een boek voor ons?
- Is hier genoeg markt voor?
Wat heeft hij/zij nodig om die vragen te kunnen beantwoorden? Wat moet er in elk geval in dat boekvoorstel staan?
Wat ons betreft bestaat het uit twee delen: een aantal pagina’s over het boek en een of twee hoofdstukken uit het boek.
In het eerste deel van je boekvoorstel geef je kort en krachtig weer: waar gaat het boek over (samenvatting/flaptekst), waar bestaat het boek uit (inhoudsopgave), wie ben jij (en waarom ben jij bij uitstek degene die dit boek moet schrijven (over de auteur, autoriteit), hoe onderscheidt dit boek zich van vergelijkbare titels over dit onderwerp (uniek) en wat zijn de marketingmogelijkheden?
In het tweede deel laat je zien dat je kan schrijven: een inleiding (niet te lang) en een of twee hoofdstukken. Besteed aandacht aan die tekst, vraag een meelezer of huur een schrijfcoach in.
Wat ook belangrijk is: stuur alles in één document. Voeg dus die twee delen samen. Niets onoverzichtelijker dan een mail met zes verschillende attachments. Een redacteur of literair agent heeft het over het algemeen enorm druk en als alles in één document staat, dan maak je het hem of haar een stuk makkelijker.
En misschien is het een open deur, maar zorg dat alle schrijf- en spelfouten eruit zijn. Laat alles dus goed door iemand anders meelezen.
Zet ’m op!
Ook aan de slag met je boek? Met het kickstart-traject van onze schrijftraining geef je jezelf en je boek een flinke zet in de goede richting! Daarin vind je onder andere de vragenlijst die de basis vormt voor zo’n boekvoorstel.
Liever geen training maar wel wat handvatten? In de Kickstart je boek Toolkit vind je die vragenlijst ook – en nog veel meer handige materialen voor een vliegende start.