Online schrijftraining voor ondernemers

Blijf niet steken in research

schrijftip boek schrijven

‘Ik moet eerst nog het een en ander uitzoeken.’ 

Stel jij het schrijven ook eindeloos uit omdat je nog niet genoeg onderzoek hebt gedaan? 

Dat ene artikel moet je echt nog even goed lezen. Je bestelt nog maar een boek dat ook niet mag ontbreken. En eigenlijk moet je nóg eens gaan praten met die deskundige of een enquête rondsturen onder je klanten. 

Allemaal zinvol, maar ook mooie excuses om te blijven hangen in de veilige haven van de research. Het is comfortabel om te zeggen: ik doe nog research voor mijn boek. Maar soms is het vermomd uitgestelgedrag, een excuus om niet te hoeven beginnen met schrijven. Want dat is vaak het enge deel: met je poten in de klei gaan staan en meters maken.

‘Ik ben er nog niet klaar voor,’ hoor ik vaak. Maar is dat echt zo? Hoe weet je dat? 

Don’t assume – test!’ zeggen ​​Bec en Chris, auteurs van het boek Written. How to keep writing and build a habit that lasts. 

Met hun tienminutentest kom je erachter of het nodig is, die extra research, of dat je doorslaat in perfectionisme.

Doe de tienminutentest

Kan je tien minuten schrijven over dit (deel)onderwerp? Dan merk je namelijk vanzelf of je inderdaad meer research moet doen of dat je ordinair aan het uitstellen bent.

Het is supersimpel: zet een timer op tien minuten en ga tikken. Met pen en papier mag ook.

Kan je echt niet verder zonder extra research? Oké, duidelijk. Dan is dat wat je moet doen en hoef je je niet druk te maken over het feit dat je nog niet bent begonnen met schrijven.

Maar misschien kom je al een heel eind en ontdek je door te schrijven waar de gaten liggen. Dat onderzoekt heel wat gerichter. 

Ga er dus niet blind vanuit dat je niet verder kan. Aan research zit geen einde. En als je bang bent dat je iets mist, komt dat boek er nooit.  

Zet ‘m op!


Ik ga een wekelijks samenschrijfuurtje in het leven roepen. Woensdag schrijfdag! Elke woensdagochtend 9-10u online, voor iedereen die wil. Geen geklets, gewoon ieder voor zich – maar wel samen – aan de slag. Een steuntje in je schrijfrug, een stok achter de deur. 

Er komen al wat aanmeldingen binnen. Heb jij ook interesse? Meld je hier aan. Van harte welkom!

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan