Online schrijftraining voor ondernemers

Onnodige s p a t i e s

boek schrijven spelling

Is het kippenei, kippe-ei of kippeëi?

Afgelopen zaterdag was het Groot Dictee der Nederlandse Taal bij de Taalstaat op Radio 1. Gastheer Frits Spits wil hiermee de liefde voor de Nederlandse taal vieren en mensen nog eens wijzen op het belang van spelling. Deed je mee?

Wij zijn geen correctoren en maken geregeld fouten, ook hier in deze mails. Gelukkig zijn er mensen die precies weten hoe het zit. Ondertussen genieten wij van een platform als Signalering Onjuist Spatiegebruik. De meeste mensen gebruiken namelijk te veel spaties. Je ziet het vaak op menukaarten, in reclamefolders of in reacties onder nieuwsberichten op internet. 

Anders dan in het Engels is in het Nederlands de regel: samengestelde woorden, dus woorden die uit twee of meer woorden bestaan, moeten aan elkaar geschreven worden. In de woorden ‘leesplezier’ of ‘teamverband’ hoeft dus geen spatie. Kijk maar eens goed naar je eigen tekst en haal die onnodige spaties eruit. Of doe de spatietoets!

En hoe zit het dan met koppeltekens, dat streepje tussen twee woorden? Je mag het koppelteken gebruiken als je denkt dat dat de leesbaarheid van het woord ten goede komt. Denk maar aan gevallen van ‘klinkerbotsing’ waarbij in de samenstelling twee klinkers achter elkaar komen te staan die als één klank gelezen kunnen worden. Om te voorkomen dat de ‘o’ en de ‘e’ als ‘oe’ worden gelezen, schrijf je ‘macro-economie’ dus met een streepje. 

En soms is een koppelteken verplicht: bij samenstellingen met een afkorting (cd-doosje), een symbool (@-teken) of een cijfer (60-jarige).

Of je iets aan elkaar schrijft of niet, kun je checken op www.woordenlijst.org. Die site raadplegen wij zelf ook geregeld. 


Ook met je boek aan de slag? Meld je aan voor de online schrijftraining (eigen tempo) en schrijf eindelijk het boek dat al zo lang in je hoofd zit. 

En heb je ons gratis ebook Vijf vette valkuilen bij het schrijven van je businessboek al?

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan