Wij zijn niet zo van de verkleinwoorden maar wel GEK op bruggetjes.
Hier een bruggetje – voor die woorden hebben wij een sneltoets laten maken. We gebruiken hem bijna even vaak als de toets Geef een voorbeeld. Schrijvers die we begeleiden vinden het verzoek om een bruggetje geregeld in de kantlijn van hun manuscript. Bijvoorbeeld aan het begin en einde van een hoofdstuk.
Waarom?
Als je een goed verhaal te vertellen hebt, dan wil je dat je lezer je makkelijk kan volgen en een soort urgentie voelt. Je denkt dus na over een logische volgorde, over een heldere opbouw van je boek als geheel. Maar daarbinnen wil je ook dat de overgangen soepel zijn. Dat je lezer niet eens doorheeft hoe hard jij hebt gezwoegd op die indeling.
Als je bruggetjes bouwt tussen je hoofdstukken, verbind je ze nog beter met elkaar. Schrijf aan het begin van elk hoofdstuk een inleidende alinea, waarin je kort teruggrijpt op het vorige hoofdstuk en beschrijft wat je in dit hoofdstuk gaat behandelen. Je kunt zo’n inleidende tekst aantrekkelijker maken met een concrete vraag of een korte situatieschets uit de praktijk.
Aan het einde van je hoofdstuk schrijf je een korte samenvatting. Zoiets als: ‘Je weet nu dat:…’ En dan eindig je dat stuk bijvoorbeeld met een vraag: ‘Maar hoe zit het dan met…?’ En dan noem je meteen hoe belangrijk dat is om te weten. Dan stoomt je lezer zo door.
Zo bouw je bruggetjes tussen je hoofdstukken. Doe het wel subtiel – bouw geen BRUG – anders voelt je lezer zich niet serieus genomen.
Lukt het niet goed, of denk je ineens: wat een rare volgorde eigenlijk, dan had je misschien nog niet de beste indeling te pakken. Lukt het wel, en doe je dit consequent, dan vliegt je lezer door je tekst!
Veel succes!
Eindelijk dat boek schrijven? Download ons gratis ebook Vijf vette valkuilen bij het schrijven van je businessboek. Dan krijg je bovendien elke week een gouden schrijftip en blijf je op de hoogte van acties en aanbiedingen rond onze schrijftraining Schrijf je beste businessboek.