Online schrijftraining voor ondernemers

Eerste boek deelnemer!

Spitz boek schrijven

Vorige week verscheen het eerste boek van een van onze vroegste deelnemers.

Saskia de Badts is directeur van het Amsterdam Dance Centre en expert op het gebied van verstoord eetgedrag. Ze schreef Spitz. Topprestaties vanuit een gezonde basis

Saskia begon februari 2021 met onze schrijftraining. En nu, nog geen jaar later, heeft ze haar boek in handen! Ook maakte ze een prachtige trailer. We zijn hartstikke trots. 

Om andere schrijvende ondernemers te helpen, beantwoordde ze een paar vragen over schrijven en uitgeven. 

1. Hoe heb je het schrijven aangepakt? 

Dankzij jullie training heb ik eerst de hele structuur opgezet. Mijn hoofd zat zo vol en ik was all over the place: hoe moest ik alles goed op papier krijgen? Toen ik een opzet van de hoofdstukken had, kon ik gaan vullen. Ik had dit niet zonder VIP-traject kunnen doen. Denise heeft gaandeweg enorm geholpen op alle vlakken: taalgebruik, indeling, waardevolle toevoegingen en allerlei tips waardoor het boek is geworden zoals het nu is. Ik ben vanuit mijn dansachtergrond enorm gedisciplineerd en dat werkte nu ook in mijn voordeel. Ik had een doel voor ogen en niemand kon me tegenhouden. Ik heb vrijwel iedere dag de wekker om 5 uur gezet en schreef dan steeds een stukje. Alle stukjes bij elkaar zijn een boek geworden. 🙂


2. Wat viel je tegen bij het schrijven? 

Ik ben een heel enthousiast persoon en al pratend weet ik mensen ook te enthousiasmeren. Op papier was dit een ander verhaal. Geregeld kreeg ik als feedback: blablabla, dit moet professioneler. Bij het herschrijven mijn spreektaal omzetten naar een professionele tekst – dat vond ik het meest tegenvallen.


3. En wat viel je mee? 

Het schrijven zelf. Ik vond het heerlijk, het voelde als een soort therapie. Als ik mijn dag begon met schrijven was ik al helemaal voldaan – en dat al zo vroeg in de morgen.


4. Je hebt je boek uitgegeven bij Boekscout. Hoe ging dat in zijn werk? 

In de training zat een module over uitgeven. Naar aanleiding daarvan heb ik een aantal uitgeverijen gezocht waarvan ik dacht dat ze bij dit boek konden passen (gezondheid). Voordat ik zelf uit zou gaan geven, wilde ik dit toch eerst proberen. Ik heb ze mijn pitch toegestuurd. Boekscout reageerde vrij snel en ook nog een andere uitgever. Boekscout laat je eerst naar hun online webinar kijken zodat je exact weet hoe ze werken, wat ze van jou verwachten en andersom. Ik vond dit echt super. Wat me over de streep trok is dat ze voor ieder boek een beoordeling schrijven. Wat ze over mijn verhaal schreven was helemaal zoals ik het had bedoeld.

Ik kreeg een contract in de bus en twee vormgevers toegewezen die mijn boek zouden gaan maken. Het contact verliep de gehele tijd via de mail. Je kan ook belafspraken maken. Voor mij was alles zeer helder en het verliep soepel dus ik heb dat niet nodig gehad. Bij de start van het traject krijg je ook een mail van de marketingafdeling. Ze geven je vele tips en een boekje over boekpromotie. Het enige wat ze je vragen is om 40 e-mailadressen te verzamelen. Deze mensen krijgen als eerste de lanceringsmail.

Is het boek klaar, dan gaat er een persbericht uit. Boekscout heeft zelf een hele lijst aan wie ze dit persbericht sturen, maar je kan zelf ook media toevoegen, in mijn geval uit de danswereld. Aan het eind heb ik nog aanpassingen en correcties door kunnen geven. Na mijn laatste akkoord is het boek gedrukt en kreeg ik het eerste boek met een lieve kaart erbij.

Ik heb de samenwerking als zeer prettig ervaren maar dat is natuurlijk heel persoonlijk. Mijn manuscript was al ‘klaar’ en ik denk dat dat een voorwaarde is. Boekscout gaat je niet meer helpen met schrijven. Zelf had ik ook geen behoefte aan face to face contact of iemand die mijn hand vast ging houden. Ik hoef ook niet per se in een boekhandel te liggen of te verkopen via Bol.com. Dit zijn dingen die misschien nog wel gaan gebeuren, maar mocht je dit echt op voorhand al willen, dan gaat Boekscout dat niet garanderen. Ze kijken of het zinnig is.


5. Hoe zit het met de kosten/opbrengsten?

Ik heb zeker geïnvesteerd, en met liefde, want ik wil echt mensen helpen. Dat is mijn grootste drijfveer. De schrijftraining (VIP-traject) heb ik gedaan, ik heb rechtenvrije foto’s gekocht, en ik wilde per se de cover die ik in mijn hoofd had dus die heb ik laten maken. Boekscout kon dit trouwens ook doen maar die vond ik niet zo mooi en ze gingen akkoord met mijn idee. Verder was de trailer een enorme investering. Dit was in plaats van een receptie en ook mijn eigen keus dus zelf betaald. Ik heb ervoor gekozen om mijn pitch helemaal na te laten lopen door een eindredacteur (via Het Boekenschap), ook dit heeft flink wat gekost, maar heeft me dus wel twee uitgeverijen opgeleverd. Alles bij elkaar is er zo’n €7.500 in gaan zitten. Ik krijg van Boekscout 10% per exemplaar en die opbrengsten gaan naar WEET: de patiëntenvereniging voor eetstoornissen.


6. Je hebt een boektrailer gemaakt. Hoe heb je dat aangepakt? 

Omdat ik in de danswereld zit, kon ik makkelijk aan een cameraman, regisseuse, visagie, dansers, en de studio komen. Alles bij elkaar heeft me dat € 2.000,- gekost. Had ik al gezegd hoe mooi de trailer is geworden? 🙂


7. Wat is je advies aan schrijvers in wording? 

Mijn advies is om voordat je begint goed na te denken of het op dit moment in je leven past. Het is een ENORME klus en als je te veel andere dingen omhanden hebt dan is het misschien te veel. Ik wist dat ik me kon committeren en ben ervoor gegaan. Als ik twee jaar eerder zou zijn begonnen was het niet gelukt, want toen was ik nog veel te druk met andere dingen. De kans was dan groot geweest dat ik halfverwege was gestopt en dat zou echt zo zonde en totaal niet motiverend zijn geweest. Of je het dan nog een keer oppakt, dat weet ik niet.

Wil jij net als Saskia ook eindelijk je boek schrijven? De schrijftraining staat voor je klaar. En stel je voor… misschien heb jij ook een klein jaar later je boek in handen! En heb je ons gratis ebook Vijf vette valkuilen bij het schrijven van je businessboek al?

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan