Online schrijftraining voor ondernemers

Je boek zelf uitgeven: voor- en nadelen

boek doorvertelfactor

Het is voor veel aspirant-schrijvers een grote droom: een boek uitgeven bij een grote uitgeverij. Wat zou het mooi zijn om daar een voet binnen de deur te krijgen! Maar ja, hoe krijg je dat voor elkaar? Onze ervaring in al die jaren in de uitgeverij is dat er maar weinig manuscripten uit de stapel ingezonden werk worden gevist. Zelf een boek in eigen beheer publiceren is dan een goed alternatief. Er zijn ook steeds meer schrijvers die daar meteen al voor kiezen.

Een van de voordelen is dat dan niemand in de weg staat om je boek gepubliceerd te krijgen. Je bent niet afhankelijk van een uitgeefbeslissing van een redacteur of uitgever. Verder kun je  veel sneller schakelen. Bij een traditionele uitgever kan het zomaar een jaar duren voordat jouw boek aan de beurt is. In eigen beheer kan dat veel sneller. Je hebt bovendien de volledige creatieve controle: jij beslist hoe je boek wordt uitgegeven, in welke uitvoering en welk ontwerp. Als je boek goed verkoopt, blijft er voor jou onder de streep ook nog eens meer over.

Toch zijn er ook wat nadelen te noemen. Je moet het zelf doen en regelen; er is niemand die je aan deadlines houdt of op een andere manier ondersteunt. Je hebt zelf een grotere verantwoordelijkheid, en dat moet je maar net liggen. Ook moet je zelf een financiële investering doen én zelf zorgen voor je eigen verkoop. En marketing – hoewel je daar hoe dan ook zelf veel aan moet doen, ook als je bij een uitgeverij belandt.  

Meer weten over zelf uitgeven? Kijk eens bij De Vrije Uitgevers, een samenwerkingsverband dat honderden zelfstandige uitgevers/auteurs ondersteunt. Een integere club, op hun site vind je ook een handige calculatietool.

En kijk ook eens op deze uitgeefplatforms:

Pumbo

Boekengilde

Brave New Books

Het Boekenschap

Tussen traditioneel en zelf uitgeven zijn er nog een hoop tussenwegen, daarover een andere keer meer.

Wil jij ook gericht met je boek aan de slag? Voor ondernemers die hun verhaal overtuigend op papier willen krijgen, hebben we een online schrijftraining ontwikkeld. Veel succes! 

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan