Het is voor veel aspirant-schrijvers een grote droom: een boek uitgeven bij een grote, literaire uitgeverij. Wat zou het mooi zijn om daar een voet binnen de deur te krijgen! Maar ja, hoe krijg je dat voor elkaar? Onze ervaring in al die jaren in de uitgeverij is dat er maar weinig manuscripten uit de stapel ingezonden werk worden gevist. Zelf een boek in eigen beheer publiceren is dan een goed alternatief. Er zijn ook steeds meer schrijvers die daar meteen al voor kiezen.
Een van de voordelen is dat dan niemand in de weg staat om je boek gepubliceerd te krijgen. Je bent niet afhankelijk van een uitgeefbeslissing van een redacteur of uitgever. Verder kun je veel sneller schakelen. Bij een traditionele uitgever – waar gewerkt wordt met aanbiedingscatalogi – kan het zomaar een jaar duren voordat jouw boek aan de beurt is. In eigen beheer kan dat veel sneller. Je hebt bovendien de volledige creatieve controle: jij beslist hoe je boek wordt uitgegeven, in welke uitvoering en welk ontwerp. Als je boek goed verkoopt, blijft er voor jou onder de streep ook nog eens meer over.
Toch zijn er ook wat nadelen te noemen. Je moet het zelf doen en regelen; er is niemand die je aan deadlines houdt of op een andere manier ondersteunt. Je hebt zelf een grotere verantwoordelijkheid, en dat moet je maar net liggen. Ook moet je zelf een financiële investering doen én zelf zorgen voor je eigen verkoop. En marketing – hoewel je daar hoe dan ook zelf veel aan moet doen, ook als je bij een uitgeverij belandt.
Meer weten over zelf uitgeven? Kijk eens op deze uitgeefplatforms:
Wil jij ook gericht met je boek aan de slag? Voor ondernemers die hun verhaal overtuigend op papier willen krijgen, hebben we een online schrijftraining ontwikkeld. Veel succes!