Online schrijftraining voor ondernemers

Meters maken met je boek

schrijven

‘Wat bedoel je met meters maken?’ vroeg een van de schrijvers na afloop van ons samenschrijfuurtje

Aan het einde had ik gevraagd hoe het schrijven was gegaan, of ze meters hadden gemaakt.  

Meters maken klinkt als zoveel-honderd-woorden produceren. Door haar vraag bedacht ik me dat ik vaak in resultaten praat: ben je opgeschoten, was het vruchtbaar, hoe ver ben je? Produceren zul je!

Maar eigenlijk wens ik schrijvers vooral een fijn schrijfproces. Uiteindelijk moeten er natuurlijk woorden op papier, maar een (goed) boek schrijven vraagt ook ruimte en ontspanning zodat je verbanden kan leggen en briljante ingevingen kan krijgen. 

Alles wat onze productiviteit vergroot, verlaagt onze creativiteit,’ zegt Mark Tigchelaar. ‘En vice versa.’ Daarom geloof ik ook niet in van die ‘schrijf je boek in twee weken’ ramprogramma’s. Dat kan wel, maar dan wordt het niet zo’n best boek.

Schrijven is rommelen en uitproberen,’ zegt Jaap Robben in een interview met Opium. ‘Kantjes opgaan en weer dingen weggooien en opnieuw proberen. Ja, wel veel rommelen, eigenlijk.’ (Dit interview vind je hier). 

Geef jezelf de ruimte. En comfort! zegt Ilse Ruijters, die het liefste schrijft in haar roze schrijfstoel. In die stoel (of op de bank met kruik en kussen) heeft ze het knusse, gekoesterde gevoel dat ze nodig heeft om creatief te kunnen zijn. Want als je schrijft en schept, ‘dan geef je iets van jezelf. Daar moet je lef voor hebben, dat is soms verdomd eng en moeilijk.’

Een boek schrijven betekent niet: jezelf dwingen om woorden te rammen. Vooruitgang betekent niet: meters hebben gemaakt. Een boek schrijven staat niet gelijk aan AFZIEN. Dat hoeft niet. Maak er wat van!


Ook meedoen aan die schrijfuurtjes op woensdagochtend? Je bent van harte welkom. Hier vind je meer info en kun je je aanmelden. De eerste keer is gratis, daarna €3 per maand, en je kan altijd pauzeren of helemaal stoppen.


Handvatten nodig? In onze toolkit vind je niet alleen een uitgebreid format voor je inleiding, maar ook voor je flaptekst. Superbelangrijke teksten! Plus een jaarplanning van idee tot boek en een vragenlijst om je boekconcept scherp te krijgen. Bespaar jezelf een hoop tijd en frrrrustratie, nu voor €39. Lees meer over de toolkit.

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan