Online schrijftraining voor ondernemers

Wat heb jij nodig om lekker te kunnen schrijven?

voorwaarden boek schrijven

Pas las ik over de drie-dertig-driehonderd-regel: je moet vanuit je huis minimaal drie bomen kunnen zien, dertig procent bladerdek in je wijk hebben en op maximaal driehonderd meter wandelafstand wonen van een park van ten minste een hectare. Deze vuistregel maakt steden groener en inwoners gezonder en veerkrachtiger. De kwaliteit van je leven gaat omhoog. 

Die drie en die driehonderd zitten goed bij ons, hier in de European City of the Year 2023. Die dertig procent kan ik niet echt inschatten. Wel weet ik dat ik liever nog meer groen om me heen heb. Tijdens mijn jaarlijkse Jet Retraite – dit keer in de schitterende Weerribben – leef ik helemaal op. Dan wil ik op een boerderij wonen en elke dag ver kunnen kijken.

Totdat we (ook jaarlijks) oud&nieuw vieren bij vrienden die naar een dorp in Overijssel zijn verhuisd. Die prachtig wonen maar ook andere kanten kennen van wonen in het groen. 😉 

Kwaliteit van je schrijfomgeving
Zoals je kan kijken naar de kwaliteit van je leefomgeving, zo kan je ook kijken naar de kwaliteit van je schrijfomgeving. En dat bedoel ik breder dan de plek waar je zit te tikken. 

Wat verhoogt voor jou die kwaliteit? Wat doet jou goed bij het schrijven en wat niet? Wat vind je vet frustrerend – en wat is het tegenovergestelde daarvan? Waar leef je als schrijver van op?

Het afgelopen jaar heb ik als ghostwriter zelf ook meer geschreven dan eerder, en als ik voor mezelf zo’n vuistregel moet opstellen:

* Schrijfplek waar niemand is: geen mensen die geluid maken, ademen, en tot wie ik me moet verhouden. Ik ben een nogal ongezellige kantoorgenoot.

* Regelmatig contact met een ander – in mijn geval de auteur – voor inhoudelijke feedback en deadlines. 1x per week Zoom of live bijvoorbeeld.

* Zo min mogelijk ruis eromheen in de vorm van andere projecten die (soortgelijke) aandacht vragen. Dit is waarom ik ook een max zet op het aantal mensen dat ik begeleid. Elk project verdient volle aandacht, en ik wil tijd hebben om mijn nieuwsgierigheid te volgen en bijvoorbeeld boeken te lezen die kunnen helpen in de schrijfbegeleiding.  

Hoe zit dat bij jou? Wat heb jij nodig om lekker te kunnen schrijven? Laat het me weten. 

Het is echt belangrijk om te ontdekken wat jou als schrijver goed doet en om de boel voor jezelf zo gunstig mogelijk in te richten. Dat maakt het schrijven véél fijner. 

Mocht het voor jou goed werken om af en toe samen te schrijven, dan ben je van harte welkom op het samenschrijfuurtje op woensdagochtend. Inschrijven kan hier!


Handvatten nodig? In onze toolkit vind je niet alleen een uitgebreid format voor je inleiding, maar ook voor je flaptekst. Superbelangrijke teksten! Plus een jaarplanning van idee tot boek en een vragenlijst om je boekconcept scherp te krijgen. Bespaar jezelf een hoop tijd en frrrrustratie, nu voor €39. Lees meer over de toolkit.

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan