Online schrijftraining voor ondernemers

De kracht van tussenkopjes

tussenkop

Niemand vindt het leuk om een boek open te slaan en een brij aan woorden te zien – zonder lucht, zonder witregels, zonder tussenkopjes. Hoe interessant je tekst ook is, zo maak je het je lezer wel erg moeilijk. Dat is een beetje vergelijkbaar met een gesprek waarin iemand maar blijft praten, waar je maar niet tussenkomt. Dat is benauwend.

Daarom is het belangrijk om, als je binnen je hoofdstuk met een nieuw onderwerp begint, een tussenkopje te gebruiken. De lezer weet dan dat er een nieuw stuk begint en bovendien geef je hem of haar een adempauze, een beetje lucht. 
Maak zo’n tussenkopje dan wel een beetje aantrekkelijk. Thijs Launspach schrijft in zijn boek Fokking druk een stuk over onze verslaving aan mobiele telefoons. Hij gebruikt het tussenkopje ‘De dictator in je broekzak’. Kraakhelder en grappig. Zo’n kopje maakt dat je lezer zin heeft om verder te lezen.

Voor jou als schrijver zijn ze ook handig: als je in het beginstadium voor jezelf een uitgebreide inhoudsopgave maakt met ook alle tussenkopjes, dan kun je in één oogopslag zien of je volgorde (nog) klopt. Ook helpen ze je bij het vullen van je hoofdstukken: je hoeft alleen maar te schrijven wat er onder dat kopje hoort. Lukt dat niet goed? Dan zit er iets scheef in je volgorde, waarschijnlijk.
Aanvankelijk mogen die tussenkopjes trouwens best rechttoe rechtaan beschrijvend zijn. In een later stadium maak je ze wat sappiger!

Heb je ons e-book al? Vijf vette valkuilen bij het schrijven van je businessboek is hier gratis aan te vragen. Verder staat onze online schrijftraining Schrijf je beste businessboek klaar voor ondernemers die een aantrekkelijk zakelijk boek willen schrijven.

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan