Online schrijftraining voor ondernemers

Waarom je boek maar niet van de grond komt

boek schrijven training

Heb je al een tijdje de wens om een boek te schrijven maar komt het maar niet van de grond, ondanks je goede voornemens en je mooie plannen? Wat kan er dan zoal aan de hand zijn? 

  1. Het moet – denk je – meteen perfect zijn. Wij zeggen: denk niet te veel na, begin gewoon met de eerste zin. Het hoeft echt niet meteen perfect te zijn. Sterker nog, waarschijnlijk gooi je het eerste stuk later weer weg. Dat geeft niets, het gaat erom dat je een begin hebt van waaruit je verder kunt en meters gaat maken.
  2. Je schrijft af en toe, wanneer je een uurtje vrij hebt. Maar zo kom je niet ver. Het duurt meestal even voordat je op gang bent en voor je het weet is je kostbare schrijftijd alweer voorbij en vragen andere zaken je aandacht. Zorg dus voor vaste schrijfuren. Zet die uren in je agenda en houd je er ook aan. Liever drie keer per week 2 à 3 uur, dan iedere dag een uurtje.
  3. Je hebt onrealistische verwachtingen. Je denkt dat je binnen twee maanden een boek kunt schrijven. Maar wij hebben nog nooit een schrijver gesproken die zei: ‘Goh, het viel me reuze mee.’ Sterker nog, het duurt waarschijnlijk langer dan je denkt, en dat is niet erg.
  4. Je hebt geen specifieke doelgroep voor ogen. Wij spreken wel eens schrijvers die zeggen: dit boek is voor alle vrouwen en mannen van alle leeftijden. Maar als je publiek zo breed is, dan bereik je waarschijnlijk niemand. Ga dus goed na voor wie je schrijft.
  5. Je bent vanaf het eerste hoofdstuk al bezig met de promotie van je boek. Je roept elke week op social media dat je zo lekker aan het schrijven bent en dat je boek eraan komt. Het kan echt geen kwaad om mensen af en toe te laten weten dat je schrijft, dat kan juist heel zinvol zijn, maar overvoer je volgers er niet mee. Een boek schrijven duurt een tijdje, en je wil niet dat je omgeving denkt: ‘Heb je hem/haar weer met dat boek…’ Concentreer je eerst en vooral op het schrijven. 

Maar… Heb jij: 

  • niet per se last van perfectionisme 
  • gedegen blokken tijd gereserveerd 
  • een realistisch beeld van wat een boek schrijven behelst    
  • een heldere doelgroep voor ogen
  • je aandacht bij je document in plaats van bij je tamtam

Dan kan het zijn dat je gewoon niet zo goed weet hoe je zo’n boekproject aanpakt. Hoe je moet beginnen. Dat is niet gek, want waarschijnlijk heb je het niet eerder gedaan. Zelfs ervaren schrijvers moeten op gang komen en slaan soms paden in die niet blijken te werken. 

Gun jezelf dan eens een sessie met een schrijfcoach. Na een ronde of twee ben je dan weer goed op de rit!  

En heb je ons e-book al? Vraag het gratis aan: Vijf vette valkuilen bij het schrijven van je businessboek. Veel succes!

Wekelijks een schrijfpeptalk in je mailbox?

Schrijf je in!

Misschien vind je dit ook leuk?

lazer niet in deze vijf valkuilen bij het schrijven van je businessboek!

In dit ebook ontdek je wat je kan doen om het (weer) te laten stromen en eindelijk dat boek te schrijven. Vraag ‘m gratis aan.

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan