Online schrijftraining voor ondernemers

Online schrijftraining voor ondernemers

Vind de beste vorm en volgorde

schrijftip

Je schrijft een boek over je expertise. Je weet zo’n beetje wat je wil vertellen en aan wie. Dan is het nu handig om een vorm en volgorde te kiezen. Want je wil natuurlijk dat je verhaal goed overkomt en dat je tekst lekker en logisch leest. Je onderwerp kan nóg zo boeiend zijn, maar je verleidt je lezers pas echt als je het in de juiste vorm giet. En het mooie is: zodra je die vorm en volgorde hebt gevonden, gaat het schrijven ook veel meer vanzelf. 

Vind je vorm
In welke vorm kun jij je verhaal het beste vertellen? Hoe presenteer je het? Wat voor een soort boek wil je schrijven? Je kunt je verhaal op allerlei manieren vertellen.

Wordt het een praktisch how-to-boek met stappen en lessen? 

Of wordt het misschien een boek met verhalen uit de praktijk, uit jouw coachpraktijk bijvoorbeeld? Waarin je als expert de boel duidt en stut met theorie?

Of andersom, wordt het een informatief boek waarin je uitgaat van de theorie of van een bepaald model en dat illustreert met praktijkvoorbeelden?

Of wordt het misschien een persoonlijker (chronologisch) verhaal over je eigen (ondernemers)ervaringen?

Tip: kijk eens op managementboek.nl, daar kun je van bijna alle boeken uit de top 100 de inhoudsopgave inzien. Welke vorm hebben deze schrijvers gekozen? Zit er iets tussen wat lijkt op het boek dat jij wil schrijven? Blader ook in de boeken in je eigen kast. Zo krijg je een scherper beeld van wat jij wil met jouw boek. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. 

Maak een voorlopige volgorde
Als je de vorm hebt gekozen, dan is het veel makkelijker om de volgorde van de hoofdstukken te bepalen, de indeling. Ook dat zie je in die inhoudsopgaven van anderen. Sommige schrijvers hakken hun verhaal bijvoorbeeld op in delen. Kijk eens hoe de hoofdstukken daarbinnen zijn opgebouwd.

Probeer voor jouw verhaal ook zo’n grove indeling te verzinnen. Wat ligt voor de hand? Welke indeling leent zich voor het verhaal dat jij wil vertellen? 

Laat je niet intimideren door al die gelikte inhoudsopgaven van anderen. Daar is ook een hoop gezoek en gebroed aan vooraf gegaan, weten wij uit ervaring. De precieze juiste indeling vind je niet ineens, die ontstaat vaak gaandeweg. 

Veel succes! 


Achter de schermen hebben we hard gewerkt aan onze online training Schrijf je beste businessboek. Update (2023): Inmiddels zijn er al 50 schrijvers aangesloten en goed op stoom. Er is al een boekcontract getekend, de eerste boeken zijn van de pers gerold en er komen er nog veel meer aan. Doe ook mee en schrijf dit jaar eindelijk dat boek waar je al zo lang over nadenkt! Meld je hier aan.

Misschien vind je dit ook leuk?

Zet de eerste stap naar je eigen boek

Aan de slag met je boekidee? Dan heb je een goede planning nodig. Vraag ‘m gratis aan